ENCEn valmentaja Eetu “sAw” Saha: “Simulaatiossa pääsimme pohtimaan yhtä urheilun ydinkysymystä – mitä vaaditaan joukkueelta, jotta yksilö voi antaa parhaansa?”

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.11.2″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

ENCEn CS:GO-joukkue on yksi maailman johtavista tiimeistä, ja siihen kuuluu taitavia pelaajia useista eri maista ja kulttuureista. Joukkueemme on hyvin tiivis porukka, jossa joukkuehenki on korkealla ja toimiva kommunikaatio elintärkeää menestyksen kannalta. Joukkue viettää aikaa ja treenaa yhdessä jopa 40 tuntia viikossa, minkä lisäksi kukin pelaaja harjoittelee vielä itsekseen. Pääsimme pelaamaan SmoothTeamin urheilusimulaation juuri ennen isoa turnausta. 

Pienet asiat ratkaisevat otteluita

Esports ja varsinkin CS ovat lajeja, jotka vaativat paljon työtä ja pitkiä päiviä. Turnauksia saattaa olla vuodessa jopa 30 ja ne kestävät parista päivästä useaan viikkoon.

Esiin nousee ryhmän dynamiikan ja kommunikaation tärkeys. Pienetkin asiat voivat ratkoa pelejä suuntaan tai toiseen. Ottelun tulos voi olla millisekunneista ja yhdestä tilanteesta kiinni. Siksi matsien aikana ei voi jättää tilaa pienimmällekään virheelle. Virhe voi johtua pelkästään siitä, että ajatukset harhailevat. Kilpailutilanteessa on kuitenkin tärkeätä pystyä nollaamaan aikaisemmat tapahtumat ja keskittymään seuraavaan tilanteeseen.

Kiireestä tulee usein oireilua

Usein esports-joukkueiden haasteina on aikataulu: miten tasapainottaa aika virallisten pelien ja harjoittelun välillä? Varsinkin etäaikana pelejä on ollut paljon, eikä niitä haluta jättää välistä. Mitä enemmän joukkue pelaa, sitä korkeammalle se voi nousta tilastoissa.

Harjoittelulle voi olla vaikea löytää aikaa. Tämä taas luo osaltaan kiireen, joka näkyy vapaa-ajan puutteena ja tietynlaisena oireiluna, kun keskitytään liikaa pelaamiseen. Kaikki vapaa-aika on käytännössä käytettävä siihen, että saa mielen pois pelistä.

Kun ollaan paljon tekemisissä, on normaalia, että voi tulla pientä kitkaa väliin. Monessa joukkueessa tämä näkyy aika ajoin.

Simulaatio auttoi ymmärtämään muiden ajatusten kulkua

Pelasimme SmoothTeam-simulaation juuri ennen isoa turnausta ja se oli hyvä setti. Tehtävät ja kysymykset olivat monipuolisia ja hyvin mietittyjä, ja kokonaisuus toimi sujuvasti. Simulaatio avasi kommunikaatioväyliä ja saatiin keskustelua auki ja käytyä erinäisiä juttuja läpi. Saimme puhdistettua ilmaa ja avattua myös sellaisia asioita, jotka olisivat saattaneet hiertää tulevaisuudessa. Tässä mielessä kaikille jäi positiivinen fiilis! 

Keskusteluissa pohdittiin tiimimme identiteettiä: millainen tiimi olemme ja mitkä asiat ovat meille tärkeitä. Valmentajana itsellenikin tuli muistutuksena monia eri asioita. Simulaatio auttoi ymmärtämään, miten muiden ajatukset kulkevat ja mitä on siellä taustalla, millaisena koet joukkuekaverit. Usein huomasin, että muutkin ovat ajatelleet samoja asioita. Tämä edesauttaa tiimihenkeä, tiimin dynamiikkaa ja ryhmäytymistä.

Valmistautuminen, kommunikaatio ja henkinen tila ovat menestyksen avaimia

Simulaatiomme keskusteluista nousi esille kolme isoa teemaa:

  1. Peleihin valmistautuminen – miten yksilöt ja tiimi valmistautuvat. Toiset tarvitsevat tilaa ja helposti voi tulla ongelmia, kun joku toimii eri tavalla tai ei ymmärrä toisen toimintaa. Esimerkiksi toiselle valmistautumisrutiini on tärkeä ja toiselle vähemmän tärkeä. On olennaista ymmärtää, miten saadaan kaikki samalle aallonpituudelle ja lähtemään mahdollisimman hyvällä mentaliteetilla matseihin.

  1. Kommunikaation tärkeys – meille kommunikaatio on elintärkeää ja puhumme toisillemme koko ajan. Simulaatiossa pääsimme pohtimaan kommunikaation tärkeyttä ja millaista kommunikaatiota käytetään. Jokainen voi yksilönä taustoittaa, millaisia asioita tuo esille ja se auttaa ymmärtämään toisia.

  1. Henkinen tila – miten päästä parhaaseen mahdolliseen tilaan niin pelejä kuin harjoituksia varten ja mitä se vaatii joukkueelta, jotta jokainen yksilö pystyy antamaan parhaansa. Joukkueen kanssa pohdimme, mikä on meidän tyylimme ja tapamme.

Valmentajan pitää ansaita pelaajien luottamus ja kunnioitus

Yleisesti ajattelen, että tiimityöskentelyä voi parantaa laittamalla joukkueen yksilöiden edelle. Jokaiselta vaaditaan uhrauksia joukkueen eteen. Kun joukkue saa tuloksia, yksilöt saavat tuloksia ja menestyvät. Sen pitäisi olla päämotivaatio kaikilla. Lisäksi joukkueessa tulisi olla kaikille samat säännöt, jotta kukaan ei voi ottaa omia vapauksia ja tuhota joukkuementaliteettia. Joukkueen sisällä pitää olla kunnioitusta ja luottamusta niin pelaajien välillä kuin valmentajankin suuntaan.

Valmentajan on tärkeää olla tasapuolinen ja ajatella ensisijaisesti joukkueen etua. Parhaat päätökset ovat mahdollisia vain kun joukkue luottaa ja kunnioittaa valmentajaa. Mitä paremmin joukkue hioutuu yhteen, sitä parempia tuloksia saadaan. Kun on yhteinen tavoite, johon kaikki uskovat 100 % ja tekevät töitä sen eteen, voidaan saavuttaa menestystä. 

Joskus itsestäänselvyyksistä puhuminen auttaa pääsemään olennaiseen kiinni

Vaikka jotkut asiat olisivat sinällään itsestäänselvyyksiä, niistäkin on joskus hyvä muistuttaa itseään ja muita. Jos alamme olettaa liikaa, ajaudumme helposti kuitenkin kauas toisistamme. Kun puhumme myös sinällään selvistä asioista kuten joukkueen käytännöistä, viestinnästä tai luottamuksesta, tulee usein esiin pieniä asioita. Ne voivat kaivata pientä korjausta tai suunnan muutosta, joka voidaan yleensä tehdä varsin mutkattomasti. Jos taas olemme puhumatta pitkään, näitä ehtii kertyä paljon ja silloin tulee helposti myös ongelmia.

Puhuminen perusasioista auttaa joukkuetta kommunikoimaan myös muuten. Jos tulee kireyttä tai vaikeita hetkiä jatkossa, pystyy ymmärtämään syitä. Mitä enemmän käymme läpi asioita, sitä enemmän sillä on vaikutusta. Valmentajana vaikutan niihin asioihin, joista puhun.

Joukkueen yhteistyölle ja ilmapiirille on myös hyväksi, jos joukkueen ei tarvitse keskittyä ainoastaan suorituksiin ja pelaamiseen, vaan pelaajat toisinaan keskustelevat muistakin asioista pelin ulkopuolelta.

SmoothTeamin simulaatio tarjosi sujuvan väylän puhua jo tutuista asioista ja toisaalta viedä keskustelua myös pelaamisen ulkopuolelle.

Suosittelen SmoothTeamia ihan kaikille joukkueille

Suosittelen SmoothTeamia ihan kaikille joukkueille ja tiimeille. Vaikka tuntuisi, että menee tosi hyvin, on aina hyödyllistä käyttää pari tuntia asioiden läpikäymiseen. Uusille joukkueille simulaatiot voivat avata näkökulmia, tuoda uusia juttuja ja antaa suuntaa. Vanhemmille joukkueille ne ovat hyvä työkalu keskustella joukkueen vahvuuksista, toiminnasta ja tilanteista. 

Eetu “sAw” Saha
Valmentaja, CS:GO
ENCE esports


Jos haluat tietää lisää SmoothTeamin simulaatioista, löydät täältä tietoa urheilujoukkueille suunnatuista simulaatioista ja täältä yritysten tiimeille.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Related posts

SmoothTeam-fasilitaattorin tähtihetkiä

Koen onnistumisen hetkiä erityisesti silloin kun asiakasryhmän keskustelu polveilee kuin itsestään heille merkityksellisten asioiden äärellä On palkitsevaa kun joku saa sanottua ääneen vaikkapa sen ettei
Read More

Messuilla Saksassa

Read More

SmoothTeam – uusi ratkaisu “Idiootit ympärilläni”​-ilmiöön

et pb section fb built= 8221 1 8243 admin label= 8221 section 8221 builder version= 8221 4 16 8243 global colors info= 8221 8221

Read More