Samaistun vahvasti tämän twiitin kanssa. Olen erittäin allerginen ryhmähalailuille, vaivaannuttaville tutustumisleikeille ja “let’s make happy customers together” -sloganeille.
Etätiimien tiiminkehitys ei ole helppoa
Etätiimin tiimihengen ylläpitäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Harva tiimi pysyy itsestään toimivana, ja onkin osuvasti sanottu että luottamuksen puoliintumisaika on kuusi viikkoa. Jotain pitäisi tehdä, mutta mitä? Tyypillisimmät tavat kehittää luottamusta eli yhteiset tapaamiset ja lounaat on poissuljettu, ja hyvät työkalut ovat vähissä.
Erityisen hankalaa tiimiytyminen on uusille työntekijöille, jotka tapaavat kollegansa vain Slackin tai Teamsin kautta. Tällöin tiimikavereista muodostuva mielikuva on vähintään puutteellinen, usein jopa virheellinen.
SmoothTeam toimii myös skeptikoille
Olemme kehittäneet SmoothTeamia jo viisi vuotta ja takana on tuhansia simulaatioita. Niiden perusteella tiedämme, että palvelu toimii loistavasti myös skeptikoille. Tämä johtuu siitä, että menemme suoraan asiaan ja puhumme oikeasti merkittävistä ja tiimiä kiinnostavista asioista.
Pelillinen oppiminen ei ole leikkimistä. Se on keskustelu siitä, millaisia itse kukin meistä on tiimissä, miten koemme toistemme vahvuudet ja miten teemme töitä yhdessä.
Änkyrät ja kyynikotkin viihtyvät
Simulaation jälkeen kuulemme usein erityisesti (diplomi-)insinöörien suhtautuneen etukäteen varauksella SmoothTeamiin, mutta yllättyneen positiivisesti. Niinpä annammekin simulaatioille skeptikkotakuun: SmoothTeam ei ole vaivaannuttava kokemus kovimmallekaan änkyrälle. Tarjoamme mielekkään, hyödyllisen ja kaikille sopivalla tavalla osallistavan kokemuksen.
Jotkut tiimimme jäsenistä suhtautuvat hyvin skeptisesti tiimitapahtumiin – ”miten voimme käyttää tuntikausia peliin?!” Onneksi simulaatio onnistui saamaan kaikki mukaan. Se ei ollut pelkästään hauskaa, vaan myös käytännön harjoittelua ja kehittymistä meille tiiminä. Kaikki kommentoivat jälkikäteen, että simulaatio oli hyödyllinen ja nautinnollinen. Minulle tiiminvetäjänä on olennaista, että saan kaikki mukaan siihen, mitä teemme tiiminä.
– Svea Paju, Tikkurila
Simulaatio ei yritä olla hauska
Simulaatio on tyypillisesti hauska kokemus, mutta hauskuus syntyy spontaanisti ja on siten yhteinen, jaettu kokemus – kuten mukava ilta kavereiden kanssa. Itse simulaatiossa ei ole mitään pakotettua huumoria, vaan se antaa osallistujille vapauden käydä keskustelua. Tämä usein johtaa leppoisaan ja hyvään tunnelmaan ja myös hauskoihin hetkiin. On simulaatioissa joskus itkettykin, kun on kerrottu todella henkilökohtaisista asioista. Jokainen saa itse päättää ilman painostusta, kuinka paljon itseään avaa.
Jos vielä olet skeptinen, ole yhteydessä niin näet tarkemmin, miten palvelu toimii! Tai lue asiakkaiden kokemuksia.
Pasi Kovanen
Kirjoittaja vastaa SmoothTeam-simulaatioalustan tekniikasta ja on HR:n pahin painajainen: tietotekniikan diplomi-insinööri, tiedefriikki ja Skepsis ry:n jäsen.