Sisäinen tarkastus ja ajattelun vinoumat
Sisäisen tarkastuksen toteutuksessa on otettava huomioon myös objektiivisuuden säilyttäminen ja siihen liittyvät ajattelun vinoumat. Näiden oppiminen on ajankohtaista 2024-2025 uusien standardien tullessa voimaan.
Objektiivisuuden säilyttäminen
Global Internal Audit Standards IPPF uusi versio tulee voimaan 9.1.2025. Niissä on muutoksia sekä rakenteessa että sisällössä. Yhtenä merkittävänä uutena aiheena on standardi 2.1, yksilöllinen objektiivisuus. Tämä liittyy ajatteluumme ja sen toimintaan. Aihetta tutkinut nobelisti Daniel Kahnemann on todennut, että hänkään ei ole ajattelun vinoumille (cognitive bias) immuuni, eikä varmaan kukaan muukaan. Standardi asettaakin vaatimustasoksi: “Internal auditors must be aware of and manage potential biases.” Tavoite ei ole siis päästä niistä kokonaan eroon, vaan olla tietoinen niistä sekä hallita niitä tilanteiden vaatimilla tavoilla.
Vinoumista on oltava tietoinen
Vinoumien hallinta ei ole helppoa, koska ne ovat jo luonteensa mukaisesti tiedostamattomia. Ajattelumme on siis vinoutunutta tavalla, jota emme havaitse. Tästä johtuen tiimi ja kollegoiden palaute ovat keskeisiä. Kun tiimi tiedostaa vinoumat ja kehittää toimintatapojaan vinoumien kannalta laadukkaiksi, tiimin jäsenet voivat yhdessä tulla niistä tietoisiksi ja hallita niitä.
Osa vinoumista on tuttuja, osa vieraampia
Yleisesti tunnetuimpia vinoumia ovat esimerkiksi Ryhmäajattelu (Group Think), jonka johdosta ryhmillä on taipumus päätyä aiemmin tuntemiinsa tai ensimmäisenä sanottuihin ratkaisuihin sekä ei keksitty täällä -vinouma, jonka johdosta ihmiset ja ryhmät välttämät muualla keksittyjä ratkaisuja, mikä johtaa tehottomuuteen. Vinoumia on kuitenkin paljon enemmän: tiede on nimennyt niitä yli sata. Simulaatiossa perehdytään kymmeneen sisäisen tarkastuksen työn kannalta keskeiseen vinoumaan mukaanlukien kaikki standardeissa nimeltä mainitut vinoumat.
VÄITTÄMÄ 2: RYHMÄAJATTELU
Kuka teistä pitää parhaiten Ryhmäajattelu -vinoumansa kurissa?
VÄITTÄMÄ 3: STEREOTYYPITTÄMINEN
Kuka teistä pitää parhaiten Stereotyypittäminen -vinoumansa kurissa?
VÄITTÄMÄ 4: EMPATIAKUILU
Kuka teistä tunnistaa parhaiten empatian tarpeen?
VÄITTÄMÄ 5: UHKIEN VÄLTTELY
Kuka teistä ei yliarvioi uhkia?
Miksi keskustella vinoumista?
Meillä kaikilla ihmisillä on inhimillinen taipumus tulkita tietoa väärin, tehdä oletuksia ja virheitä. Tämä heikentää kykyä arvioida tietoa ja tehdä objektiivisia päätöksiä. Sisäisten tarkastajien tulisi olla tietoisia näistä inhimillisistä taipumuksista.
Sisäisessä tarkastuksessa vaaditaan ammatillista objektiivisuutta: on oltava tietoinen kognitiivisista vinoumista (kognitive biases) ja pyrittävä hallitsemaan niitä. Tämä vaikuttaa myönteisesti puolueettomaan ja tasapuoliseen lähestymistapaan ja päätöksentekoon. Kuten muissakin asioissa, niin tässäkin: harjoitus tekee mestarin.
Tavoitteet
- Reflektointi auttaa kehittämään tietoisuutta siitä, miten erilaiset tilanteet ja ihmissuhteet voivat vaikuttaa kykyyn olla objektiivinen.
- Oman ajattelutavan tietoinen pohtiminen auttaa havaitsemaan ja ymmärtämään paremmin tilanteita, jotka tekevät objektiivisuuden vaikeaksi.
- Tilannekohtaiset harjoitukset voivat auttaa sisäisiä tarkastajia näkemään, miten vinoumat ilmenevät käytännössä ja miten ne voi tunnistaa omassa työssään.
- Kun tiimissä kollegat antavat palautetta ja haastavat toistensa näkemyksiä, henkilökohtaisia vinoumia on helpompi tunnistaa.
Kenelle
- 3-16 hengen sisäisen tarkastuksen tiimeille.
- Ennen simulaatiota tarjoamme 20-30 minuutin johdannon ajattelun vinoumiin. Tämä ei ole välttämätön, jos osallistujat ovat perehtyneet aiheeseen hyvin jo ennalta.
- Simulaation kesto johdantoineen on sovittavasti 3-4 tuntia.
Aleksis Nokso-Koivisto
CEO, Founder
Aleksis on erikoistunut yrityskulttuuriin ja tiimien toimintaan yli 20 vuoden ajan. Hänellä on pitkä kokemus johtotehtävistä ja syvällinen ymmärrys ihmisten toiminnasta ja vuorovaikutuksesta.
Aleksis on kouluttanut ajattelun vinoumien hallintaa ja ryhmän päätöksentekoa mm. Suomen johtavalla hallitustyön HHJ Pro -kurssilla vuodesta 2022.
Eija Lehtonen
Lead Researcher & Facilitator
Eija on tutkija Tampereen yliopistolla ja työnohjaaja, joka innostuu aina, kun kyse on ryhmien vuorovaikutuksen tutkimisesta ja kehittämisestä. SmoothTeamissa Eija vastaa simulaatioiden kehityksestä ja tutkimustaustasta, fasilitoijien koulutuksesta ja on mukana useissa asiakasprojekteissa.
Eija on kehittänyt alkuperäisen Ajatelun vinoumat -simulaation sekä ollut mukana kehittämässä SIsäisen tarkastuksen simulaaiota
Simulaation historia
SmoothTeam kehitti ajattelun vinoumia asiantuntijatyössä käsittelevän simulaation vuosina 2019-2020. Tämä on edelleen saatavilla ja sitä on käytetty yritysten tiimeissä rakentamaan tietoisuutta vinoumista sekä
Syksyllä 2024 olemme kehittäneet vinoumasimulaatiomme pohjalta sisäisen tarkastuksen ympäristöön räätälöidyn version, joka vastaa erityisesti alan standardien mukaiseen tarpeeseen.